Selecteer een pagina

Tai Chi for Health

Ontdek de energie en flow

Tai Chi algemeen

Tai Chi is een bewegingsleer die geschikt is voor alle leeftijden. Alle bewegingen worden langzaam en gecontroleerd uitgevoerd waardoor een goede spierbeheersing, ademhalingscontrole en balans ontstaat. Tai Chi is geschikt om thuis te oefenen. Het thuis oefenen wordt aanbevolen maar is niet verplicht.

Tai Chi wordt gegeven in één groep. De lessen beginnen met een warming-up waarna de bewegingen in de vorm worden per stuk uitgelegd waarna er serie van bewegingen worden gevormd. Er is veel aandacht voor bewust bewegen, Tai Chi Principes en voelen. Beginners worden meegenomen in de wereld van Tai Chi, gevorderden gebruiken de extra uitleg en oefening voor een verbetering van de Tai Chi.

Iedereen heeft baat bij de goede bewegingen die worden geleerd. De spieren worden soepel, bewegen gaat gemakkelijker en het concentratievermogen neemt toe. Door de grote verscheidenheid van vormen ontstaat een betere lichaamscontrole, concentratie en wordt het geheugen gestimuleerd. Het is een ontspannen en leuke manier om aan lichaam te werken en ontspannen te bewegen.

Tai Chi wordt ook veel gebruikt om mensen met spier-, bot- en bewegingsproblemen weer op gang te helpen en/of te houden. Door regelmatig 10 tot 20 minuten Tai Chi te beoefenen ontspannen lichaam en geest.

Voorbeelden staan in medische vakbladen; migraine, reuma, stijve gewrichten, suikerziekte en rugklachten zijn klachten die kunnen verminderd, voorkomen of zelfs verholpen worden.

Kwaliteit vanuit de bron

Donny Toebes en Anouchka de Vries zijn directe leerlingen van Dr. Paul Lam.
Het Tai Chi for Health instituut is opgericht door Dr. Paul Lam en is wereldwijd ingezet voor Tai Chi. Binnen HANAMI geven wij de programma’s van Tai Chi for Health en hanteren we de stijlen Chen, Yang en Sun zoals gegeven binnen Tai Chi for Health.

Tai Chi for Health en HANAMI staan voor:

  • verantwoord bewegen
  • veilige omgeving
  • ervaren en gediplomeerde docenten
  • plezier, ontspanning en heerlijk bewegen
  • gezondheid!

 

 

Tai Chi – Yang

Yang is de meest beoefende moderne Tai Chi vorm in de wereld. De toevoeging 40 vormen betekend dat uit de oorspronkelijke ‘set’ van 108 vormen de 40 meest efficiënte beweging zijn gehaald. De Yang is te herkennen aan de rustige, grotere en open bewegingen gecombineerd met de voordelen van de Tai Chi. Tijdens de les trainen we de handvorm (Yang 40) en als je wilt extra de zwaardvorm (Yang 32).

Benodigdheden: Los zittende kleding (laagjes), sokken of Tai Chi schoenen
Wanneer: Iedere donderdagavond (kijk op het groepslesrooster)

In deze Youtube een voorbeeld van de Tai Chi Yang handvorm en de Tai Chi Yang zwaardvorm.

Tai Chi bij Artritis | Tai Chi Sun stijl

Tai Chi Sun stijl is een vorm waarin we zachte Tai Chi bewegingen combineren met Qigong (energie). Deze stijl wordt ook veel gebruikt als programma bij Artritis/Reuma over de hele wereld. De Sun stijl is uitermate geschikt voor mensen met spier- en gewrichtsproblemen maar ook voor iedereen die zacht en rustig wil bewegen. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat dit beweegprogramma balans verbetert en het risico van vallen vermindert.

In de les doen we de Tai Chi for Arthiritis en de lopen we de Sun 73. Alles binnen eigen grenzen en eigen kunnen.
De zachte, rustige en veilige oefeningen uit het beweegprogramma zijn geschikt voor iedereen en op elk niveau.

Benodigdheden: Los zittende kleding (laagjes), sokken of (taichi) schoenen met platte zool.
Wanneer: Iedere woensdagmiddag en zaterdagmorgen (kijk op het groepslesrooster)

In deze Youtube een voorbeeld van de Tai Chi Sun stijl.

Tai Chi Yang 32 Zwaardvorm

De Yang 32 rechte zwaardvorm is een goed ontworpen en vereenvoudigde Tai Chi-wapenvorm die het traditionele Chinese rechte zwaard (de Taiji Jian) gebruikt. De reeksen van de vorm zijn zowel mooi als krachtig, maar relatief eenvoudig te leren en te oefenen. Zodra de essentiële choreografie van de vorm onder de knie is, zorgen de subtiliteiten van de zwaardslagen en de uitdrukking van energie voor een voortdurende diepgaande studie.

Benodigdheden: Los zittende kleding (laagjes), sokken of (taichi) schoenen met platte zool.
Wanneer: Iedere donderdagavond (kijk op het groepslesrooster) in de Yang les; iedere derde zaterdagmorgen van de maand.

In deze Youtube een voorbeeld van de Tai Chi Yang handvorm en de Tai Chi Yang zwaardvorm.

Tai Chi for Memory

Tai Chi for Memory is ontwikkeld voor iedereen met geheugenproblemen of die geheugenproblemen willen voorkomen.
Deze vorm bestaat uit een beperkte set van zachte tai chi bewegingen waarbij we aandacht besteden aan herhaling en ademhaling.

De nadruk op het opbouwen van innerlijke kracht door middel van ademhaling helpt om de geest te kalmeren en te focussen. Dan Tian-ademhaling helpt ook om het parasympathische zenuwstelsel te activeren om het vermogen van het lichaam om te herstellen en te herstellen te vergroten.

Benodigdheden: Los zittende kleding (laagjes), sokken of (taichi) schoenen met platte zool.
Wanneer: Meer informatie? Gerust even bellen, whatsapp of email.

HANAMI HANMEDA

Laagdrempelig en persoonlijk

Reserveer je plekje en loop binnen.
Wij hanteren kleinere groepen waarbij
iedereen kan starten op ieder moment.