Selecteer een pagina

Vanuit het oude china maar ook de moderne wetenschap zijn er drie “juwelen” waar we aandacht aan dienen te besteden voor een gezond en gelukkig leven.

In de moderne tijd van veel drukte, weinig tijd en hoge verwachtingen verliezen we onze drie “juwelen” vaak uit het oog. Gevolgen zijn vaak zichtbaar in ziekte, veroudering, spanning en stress. Voelbaar is het zeker in de vorm van verlies van levensenergie, weerstand en creativiteit.

De belangrijkste vraag is nu; wat zijn de drie “juwelen”. Het lijkt moeilijker dan het is, de drie juwelen zijn essentie, energie en geest (精 氣 神).

Onze essentiële energievoorraad is beperkt! Wees hier bewust van.

We kunnen twee soorten lichaamsenergie; de essentiële energie die we meekrijgen van geboorte en de energie die we dagelijks kunnen opladen door eten, slaap en ontspanning.

De essentiële energie is opgeslagen in je lichaam. Deze energie kun je niet aanvullen. Bij essentiële energie is het dus op=op en dan is ziekte of zelfs einde van ons leven. We moeten daarom zuinig zijn met onze essentiële energie en veelal gebruik maken van onze dagelijks energie die we krijgen door de dingen die we bewust doen.

Vaak krijgen we de vraag hoe je naast eten, slapen en ontspannen nog meer kunt voor een toename en behoud van energie. Het basis concept is hiervoor Qigong (Werken aan energie). Met Qigong genereren we meer positieve energie op basis van onze essentiële energie, ademhaling en vijf bewegingen. Deze gegenereerde energie gaat door naar de organen (lichaam) en geest.

Tijdens een Qigong sessie oefen en leer je hoe je positieve energie op slaat/absorbeert en hoe je ongewenst energie vrij laat. Zie deze energie als een plus en min van een batterij.

De momenten van de dag zijn gekoppeld in je lichaam aan een dominante plus (+) of dominante min (-).

Hoe werkt de energie verdeeld over de dag

Middernacht is energie in balans
Ochtend neemt de plus toe en neemt de min af; tijd voor activiteit
Middag neemt de min toe en neemt de plus af; tijd voor minder activiteit, meer rust
Avond is het tijd om op te laden met ontspanning, bewegen, massage en creativiteit.